Babbelaars - Een spel vol gevoelens
Babbelaars is een praktische tool om spelenderwijs met jonge kinderen (3-6 jaar) te werken aan het herkennen van (en omgaan met) hun gevoelens en die van anderen.
Babbelaars is onderdeel van de serie Babbelspellen.
Bekijk hier het overzicht van alle Babbelspellen.
Waarom Babbelaars?
Goed omgaan met je eigen gevoelens én op een positieve manier omgaan met anderen is belangrijk voor de ontwikkeling voor kinderen. Het speelt een grote rol in het welbevinden van kinderen en hun omgeving. Zo zien we in de praktijk bijvoorbeeld dat peuters en kleuters teleurstelling, boosheid en verdriet nog wel eens door elkaar halen.
Babbelaars in het kort
Niet iedere peuter of kleuter is precies even ver in het benoemen van gevoelens. Daarom bestaat Babbelaars uit 6 verschillende spelvormen. Als spelleider kies je de best passende vorm.
Spel 1 en 2
In spel 1 en 2 leren de kinderen Babbelaars én elkaar beter kennen. Het is goed als kinderen elkaar eerst beter leren kennen, voordat je met de andere spelvormen begint. Doordat de kinderen elkaar beter kennen zorg je voor een veilige omgeving voor de kinderen om in te spelen en te leren, en stimuleer je hun empathisch vermogen. In spel 2 wordt ook een begin gemaakt met het herkennen en benoemen van gevoelens.
Tip: Afhankelijk van de leeftijd en ontwikkeling van de kinderen kun je er voor kiezen om alleen met basisgevoelens zoals boos, blij en verdrietig te werken, of ook de meer complexe gevoelens toe te voegen.
Spel 3 en 4
In spel 3 en 4 gaat de aandacht naar het herkennen en benoemen van de verschillende gevoelens. Dit leren kinderen bijvoorbeeld door bepaalde gevoelens uit te beelden. Voor de jongste kinderen zijn er de basisgevoelens, voor de oudere kinderen worden ook gevoelens zoals trots en verlegen toegevoegd. In spel 4 gaat het niet alleen om het herkennen van je eigen gevoelens, maar ook om het herkennen van de gevoelens van de andere kinderen.
Spel 5 en 6
Spel 5 en 6 zijn voor de 'gevorderde' herkenners van gevoelens. Bij deze spelvarianten worden ook de grote, kleurrijke kijkplaaten gebruikt. De kinderen gaan met de Babbelaars aan de slag door bijvoorbeeld een situatie op de kijkplaten na te spelen met de popjes, om te praten over 'waarom' iemand bepaalde gevoelens heeft. In het zesde spel is er ook aandacht voor de verschillende gevoelens die mensen kunnen hebben bij één situatie.
Wanneer zet je Babbelaars in?
Babbelaars is een spel dat in principe interessant is voor alle peuters en kleuters. De verschillende spelvormen zorgen ervoor dat het spel breed inzetbaar is.
School
Babbelaars is geschikt voor bijvoorbeeld een peutergroep met 3-jarigen of een kleuterklas. Spel 1 en 2 zijn bijvoorbeeld heel handig bij een eerste kennismaking aan het begin van het schooljaar. Ook tijdens het schooljaar kan het spel gespeeld worden. Spelvorm 1 en 2 zijn zowel met de hele klas als in kleine groepjes (oudste kleuters) te spelen.
Therapie en kindercoaching
Bij therapie en kindercoaching is Babbelaars ook heel geschikt. Spelvorm 1 en 2 zijn heel geschikt voor de kennismaking, daarna kan het omgaan met gevoelens worden uitgediept met de spelvormen 3 tot en met 6.
Sociaal werk
Ook als sociaal werker kom je regelmatig jonge kinderen tegen die het moeilijk vinden om over hun gevoelens te praten. Het Babbelspel biedt dan een laagdrempelige ingang. Ouders kunnen het ook binnen het gezin spelen met hun kind(eren).
Babbelaars: wat zit er in de doos?
- 5 kijkplaten
- 50 situatiekaarten
- 8 popjes
- 16 paspoortkaartjes
- 2 draaischijven rond gevoelens
- een duidelijke handleiding met uitleg over de verschillende spelvormen
Bekijk hier de unboxing van de Vlaamse uitgever
Leeftijd: 3-6 jaar
Spelduur: 10-30 minuten
Aantal spelers: 1-20 (met volwassen begeleider, afhankelijk van gekozen spelvorm)