Inloggen


Inloggen Registreer
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Complimenten maken is belangrijk voor de wereld Een wijze opmerking van tienjarige Merel, met wie ik samen met haar vriendinnetje Meike de twee complimentenspellen onder de loep nam. Daarnaast gebruikte mijn collega het originele complimentenspel tijdens de laatste faalangstreductietraining bij Hugo, een dertienjarige jongen. En nam een andere collega de versie voor kinderen met autisme mee naar de afsluiting van de één op één begeleiding van Peter, een zeventienjarige jongen met autisme. Ik neem jullie graag mee in onze bevindingen.
 
Negatief gedrag overschaduwt de sterke eigenschappen 

Kinderen die we in de jeugdhulp ontmoeten laten regelmatig gedragsproblemen zien. De omgeving vindt hun gedrag storend. Hierdoor bestaat het risico dat ze veelal negatieve feedback krijgen. Leuke eigenschappen en sterke kanten worden over het hoofd gezien of niet benoemd. Regelmatig zie ik tijdens evaluatiegesprekken dat kinderen het ontvangen van een compliment van de ambulante begeleider ongemakkelijk of lastig vinden. Ze weten zich er geen raad mee. Kinderen doen een compliment teniet en zien niet dat zij iets goeds gedaan hebben. 

Een doosje vol liefde en positiviteit 

Het complimentenspel stimuleert ouders, leerkrachten, begeleiders en kinderen om te kijken naar de positieve kanten. Het bestaat uit een stevig doosje en bevat 80 mooi vormgegeven kaartjes met stoere, speelse en unieke complimenten. Het spel is ontwikkeld om de positieve blik en feedback te bevorderen. Dit draagt bij aan een positief zelfbeeld. Kinderen voelen zich gezien, erkend en gewaardeerd. De kaartjes van het originele spel zien er kleurrijk, vrolijk en grappig uit, aldus de meiden. De versie voor kinderen met autisme bestaat uit kaartjes met verschillende groentinten, waardoor het rustiger oogt. Peter omschrijft het spel als 'simpel en groen, de kaartjes zien er duidelijk uit'. Beide spellen bestaan uit andere complimenten en bij de originele versie zit een kaartje waarbij je zelf een compliment mag verzinnen.

Wat is een compliment? 

Merel, Meike en Peter omschrijven een compliment als volgt:  'Iets wat je zegt tegen iemand wat aardig is', 'Als je iets liefs zegt over iemand', 'Iets vriendelijks wat je zegt over een karaktereigenschap van iemand'. In de handleiding staan de spelregels beschreven hoe je een goed compliment op iemand overbrengt. Een goede komt recht vanuit het hart en gaat over iemands inzet in plaats van over het behaalde resultaat. Merel en Meike vinden dat je aan het gezicht en de toon van iemands stem kan aflezen en horen of iemand het gegeven compliment echt meent. 

Geven en ontvangen 

Het complimentenspel biedt ondersteuning bij het geven en ontvangen van complimenten. Peter vertelt dat hij het soms ongemakkelijk vindt om een compliment te ontvangen, maar ook wel fijn. Complimenten aan anderen geven vindt hij moeilijk, spontaan zou hij dit niet doen. Hij ziet het als een goede daad als hij er eentje gegeven heeft. Meike ontvangt graag complimenten. Dat voelt voor haar niet ongemakkelijk. Ze gaat soms blozen als iemand iets positiefs zegt. Het geven van een compliment is best spannend voor Meike. Merel vindt het krijgen van een compliment fijn. Ze omschrijft het als een cadeautje dat je krijgt voor je verjaardag. Het is iets wat je niet had verwacht. Ook het geven van een compliment voelt alsof zij een cadeau aan de ander geeft. Zij vertelt dat zij een warm gevoel van binnen krijgt als zij de ander een compliment geeft. Hugo vindt het ontvangen van complimenten normaal gesproken erg lastig. Dit spel zorgde tijdens de laatste bijeenkomst van de faalangstreductietraining voor een luchtige manier om dat vorm te geven.

Wat leer je van het complimentenspel?

Na het geven en ontvangen van complimenten vroeg ik de kinderen wat zij van het spel leren. Het spel wordt omschreven als leerzaam en grappig. Merel en Meike denken dat het spel goed past binnen de kanjertraining die op school wordt gegeven. Ze vertellen dat er in de klas gepest werd. De juf leert de kinderen hoe zij met elkaar om kunnen gaan en aardig tegen elkaar kunnen zijn. Zij vertellen dat er één leerling binnen in de kring staat en andere klasgenoten iets aardigs over diegene zeggen. Dit doen zij door stevig te staan en elkaar in de ogen te kijken. Dit spel kan hun juf goed binnen de kanjertraining inzetten. Daarnaast concludeert Merel dat 'het niet erg is om iemand een compliment te geven. Dat dat normaal en aardig is. Het is goed voor je zelfvertrouwen en het geloof in jezelf. Het is leuk als je een compliment krijgt'. Meike voegt toe 'dat je niet per sé bang hoeft te zijn voor een compliment. Je vindt het aardig van iemand'. Peter heeft door het spel geleerd dat 'er veel verschillende complimenten zijn. Ik zou het spel met een 6 of 7 beoordelen, maar omdat het speciaal voor autisme is geef ik een 8!' Peter heeft een goed idee. Je kunt het spel als spaarsysteem in de klas gebruiken voor als je je goed gedraagt.

Broer met Asperger 

Tijdens de testmiddag met Meike en Merel laat ik beide versies van het complimentenspel even zien om vervolgens het doosje voor kinderen met autisme in mijn tas te laten verdwijnen. Totdat Merel mij vertelt dat haar dertienjarige broer Asperger heeft. Ze zegt dat autisme betekent dat je anders bent dan anderen, dat je het soms moeilijk hebt. Dat je dan bijvoorbeeld niet tegen superveel drukte kunt of niet zo snel vrienden maakt. Op zijn oude school werd hij hiermee gepest. Nu gaat hij naar een speciale school met dertien kinderen in de klas. Merel gaat verder: 'Hij is goed in rekenen en schaken en tactisch denken. Taal en spelling vindt hij moeilijk. Hij is best fanatiek en wil graag zijn gelijk hebben. Hij kan zich in de middag moeilijk vermaken, waarvoor hij een glazen pot heeft waar hij briefjes met leuke ideeën in doet. Hij heeft een maatje waar hij om de week in het weekend leuke activiteiten mee doet.' 

Complimenten voor haar broer 

Nu Merel over haar broer vertelt, kunnen we goed het complimentenspel voor autisme bekijken en twee passende complimenten voor haar broer uitzoeken. Terwijl ze dit doet, begint ze even te lachen. Ze leest een tekst waarin ze haar broer juist niet herkent: ‘Ik vind het goed hoe jij je aan afspraken en regels houdt’. Als haar broer zijn gelijk niet krijgt, wordt hij een beetje boos. Merel kiest uiteindelijk voor deze twee complimenten: ‘Ik vind het knap dat je goed nadenkt’ en ‘Ik vind het knap dat je luistert naar de tips’. Op de vraag hoe haar broer het zou vinden als zij hem de uitgekozen complimenten geeft, antwoordt ze: “Ik denk dat hij het fijn vindt om te horen”. Ze voegt eraan toe: Complimenten maken is belangrijk voor de wereld, we doen dat te weinig!

Wanneer zet jij het complimentenspel in? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Over de auteur:

Mayke Hugens
•    Inzowijs
•    Orthopedagoog en creatief therapeut
•    m.hugens@inzowijs.nl

In mijn werk als zorgcoördinator ontmoet ik veel verschillende kinderen, jongeren en ouders. Vanuit mijn achtergrond als orthopedagoog en creatief therapeut en als moeder van drie jonge kinderen (jongenstweeling en dochtertje) vind ik het leuk om via deze blog andere professionals te inspireren. Ik ben er namelijk van overtuigd dat er naast het gesprek aangaan, ook veel andere (creatieve) werkvormen zijn die een waardevolle bijdrage leveren aan een positieve ontwikkeling van het kind. 

Voor deze blog grijp ik mijn kans om diverse bestaande en nieuwe educatieve en therapeutische producten uit te proberen. Mijn doel is om jou als professional op nieuwe ideeën te brengen in de ondersteuning die jij biedt aan kinderen en jongeren. Lees je mee? Heb je zelf leuke tips, dan hoor ik het uiteraard graag!


 
  Mayke Hugens     11-02-2020 12:04     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies