Rollende ogen, diepe zuchten en eenlettergrepige antwoorden: ja, we hebben het over pubers. Kinderen die ineens de lengte in schieten, veranderen en zich soms geen raad meer met zichzelf lijken te weten. Geen kind meer, maar ook nog niet volwassen. En dat is soms best pittig, zowel voor de puber zelf als voor de volwassenen eromheen.
Het grote weerbaarheidsspel voor pubers
Wat hierbij helpt is
Het grote weerbaarheidsspel voor pubers. Dit leuke spel leert pubers om weerbaar te zijn in lastige situaties. Denk aan conflictsituaties of problemen thuis, op school, bij vrienden of op hun bijbaan. Het spel geeft ze inzicht in hun eigen gedrag door te leren over oorzaak en gevolg. Ook leert het ze welk gedrag beter voor ze werkt.
Een puber is dus volop in ontwikkeling, wat het gedrag wel verklaart. In de puberteit draait het om steeds meer zelfstandig worden (autonomie) en de zogenaamde executieve functies ontwikkelen zich. Die laatste zorgen voor het starten en afmaken van taken. En we weten: dat gaat niet altijd van een leien dakje.
Communicatie is voor een puber niet vanzelfsprekend en makkelijk. En wanneer je daar als ouder, leerkracht of coach op reageert, kan het zomaa als een rode lap op een stier werken. Het helptom te weten dat pubers de gevolgen van hun gedrag vaak moeilijk overzien. Dat maakt het niet minder vervelend als volwassene, het maakt ermee omgaan wel wat makkelijker.
Al deze onderwerpen komen aan bod in dit toffe spel!
Inhoud van Het grote weerbaarheidsspel voor pubers
In het spel vind je 4 smileys en 7 categorieën met kaartes. Iedere smiley staat voor een manier om te reageren op een ander:
- Agressief
- Non- assertief
- Assertief
- Elegant je zin krijgen of elegant weerwoord geven
Zo speel je Het grote weerbaarheidsspel voor pubers
Maak op de vloer 4 (denkbeeldige) vakken in een vierkant of naast elkaar. Leg in ieder vak een verschillende smiley.
Bepaal welke kaarten jullie gebruiken in het spel. Je kunt het met alle categorieën spelen of kiezen voor een specifiek onderwerp dat past bij de hulpvraag.
Dit vind je misschien ook interessant: Coachkaarten voor pubers
Stel steeds een vraag aan de puber. De puber staat steeds in het vak van de betreffende smiley. Als begeleider sta je altijd naast de puber. Past een vraag of de tekst niet helemaal bij de situatie? Geen probleem! Je kunt er altijd een eigen draai aan geven.
Het spel is afgelopen als er inzicht en bewustzijn is gekomen. Dit bespreek je met elkaar. Hoe passen ze dit in de toekomst toe? Wat doen ze als het toch weer mis lijkt te gaan? Welke inzichten nemen ze mee in hun dagelijkse leven?
De categorieën van Het grote weerbaarheidsspel voor pubers
- Categorie 1: Wat is...?
- Categorie 2: Wat doe je op deze plek?
- Categorie 3: Wat past bij jou?
- Categorie 4: Wat doe je als...?
- Categorie 5: Observeren
- Categorie 6: Consequenties
- Categorie 7: Waar kies je voor?
Uitvoering
- 69 categorie kaarten
- 4 emotiekaarten
- gebruiksaanwijzing
Reviews
"Ik vind het een leuk spel. Uitdagend, je krijgt ook leuke gesprekken met je kind. En een goed beeld van hoe je kind denkt en zou handelen in bepaalde situaties. Ook erg leerzaam. Ik raad het aan!"
"Super! Ik was al lang op zoek naar een spel voor pubers maar kon het niet vinden. Ik heb zelf wel het een en ander in elkaar geknutseld maar dit vind ik veel fijner."