Inloggen


Inloggen Registreer
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Recensie: Pssst..... Wat zijn psychische problemen precies? Waar komen ze vandaan? En hoe leg je dat aan kinderen en jongeren uit? In het boek Pssst! nemen Brenda Froyen (auteur) en Tom Schoonooghe (illustrator) kinderen en jongeren vanaf 10 jaar mee in de wereld van psychische problemen. 

Een pruttelende pan

Pssst! legt op een begrijpelijke manier alle ‘basics’ rondom psychische kwetsbaarheid uit. Om het verhaal te verduidelijken maakt Froyen veel gebruik van vergelijkingen met alledaagse dingen, ondersteund door de (grappige en mooie) illustraties van Schoonooghe. Zo stelt ze dat we eigenlijk allemaal ‘pannen’ zijn, die staan te pruttelen op een vuurtje.

Staat je vuurtje (bijvoorbeeld door teveel stress of een nare gebeurtenis) te hoog? Dan kookt je pan over. Of misschien zitten er in jouw kookpan wel allerlei dingen van vroeger al veel te lang te pruttelen? Daarnaast zijn alle pannen (lees: mensen) anders, waardoor iedereen anders reageert op gebeurtenissen en emoties. 

De brandweer

Froyen neemt de lezer in vogelvlucht mee langs allerlei aspecten van psychische problemen. Wat weten we eigenlijk over de oorzaken van psychische problemen? Hoe dachten mensen hier vroeger over? Daarnaast geeft ze tips die jongeren soms kunnen helpen (denk aan gezond eten, sporten en beperken van schermtijd). 

Ook komt de psychische en psychiatrische hulpverlening aan bod, de ‘brandweer’ die komt helpen als je pan echt is overgekookt. Ten slotte biedt het boek ook aandacht voor psychische problemen in de omgeving van kinderen. Hoe is het als je moeder, vader, broertje of zusje last heeft van psychische problemen?

Wat het boek Pssst! krachtig maakt is de combinatie van luchtigheid (door de illustraties en vaak grappige vergelijkingen met alledaagse dingen) en inhoud. Froyen noemt het ‘beestje’ namelijk wel bij de naam: Je kunt er zelf niks aan doen dat je psychische problemen hebt, het is niet altijd makkelijk om erover te praten, niet iedereen reageert daar begrijpend op en het is al helemaal niet makkelijk. 

Voor wie is Pssst! interessant?

Het boek is een aanrader voor alle jongeren vanaf 10 jaar die zelf te maken hebben met psychische problemen. Daarnaast is het boek ook verhelderend voor kinderen en jongeren die bijvoorbeeld een vader, moeder, broer, oma, vriend of klasgenoot hebben die last heeft van psychische problemen. 

Op school

Pssst! is een waardevolle aanvulling voor iedere (school)bibliotheek in de bovenbouw van de basisschool en in het voortgezet onderwijs. Daarnaast biedt het boek een mooie ingang om bij themalessen of projecten over gezondheid meer aandacht te schenken aan (en het bespreekbaar maken van) psychische gezondheid. 

Leefgroepen

Het boek is ook geschikt voor leefgroepen. Hoewel het boek in principe geschikt is om zelf te lezen vanaf 10 jaar, kan het ook voorgelezen worden door een volwassene (bijvoorbeeld bij kinderen met dyslexie of als opening naar een gesprek). 

KOPP hulpverlening

Dit boek is echt een aanrader voor hulpverleners die werken met KOPP kinderen. Het biedt openingen voor een gesprek over psychische problemen en verheldert de problemen waar de ouder mee kampt. 

Jongerenwerk

Voor jongerenwerkers is het boek een handige leidraad om met jongeren in gesprek te gaan. Je kunt de jongeren het boek zelf laten lezen of de informatie uit het boek gebruiken om een gesprek op gang te brengen. 

Bestel Pssst! in de webshop

Over de auteur

Op haar website schrijft Froyen dat ze wil dat het thema geestelijke gezondheid net zo ‘normaal’ zou moeten zijn als de fysieke gezondheid. Na de geboorte van haar derde kindje kreeg zij (inmiddels 7 jaar geleden) een psychose. Sinds die tijd zet Froyen zich in om het taboe rond geestelijke gezondheidszorg te doorbreken, zo schrijft zij in haar biografie op haar website. 

De afgelopen jaren verschenen er al verschillende boeken voor volwassenen van haar hand waarin zij onder andere vertelt over haar psychose en de behandeling in de psychiatrie. Daarnaast werkt Froyen als webredacteur van Psychosenet.be en geeft ze les als docent Nederlands op de AP Hogeschool Antwerpen. 


 
  Maaike Verschuren     13-02-2020 14:32     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Ann Briers -  19-04-2020

Dag Maaike, zou ik jouw recensie mogen plaatsen in het tijdschrift van Ups & Downs? Ik vind de beschrijving van het boek mooi uitgeschreven. Met vriendelijke groeten, Ann Ups & Downs redactie

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies