Inloggen


Inloggen Registreer
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Interview Jolanda Zijderveld (Kindercoaching) - 'Sommige kinderen kunnen wel goed leren, maar leren anders' Jolanda Zijderveld startte haar eigen praktijk in Arkel begin 2018 naast haar werk als zorgcoördinator in het praktijkonderwijs. Ze helpt in haar praktijk Jolanda Zijderveld Kindercoaching veel kinderen die vastlopen op school. In dit artikel vertelt Jolanda over de Kernvisie-methode en de training Ik leer leren die zij aanbiedt.

In de coaching van kinderen en tieners in haar praktijk neemt Jolanda veel opleiding en ervaring mee. Zo studeerde ze SPH, volgde ze een opleiding voor Management in de Gezondheidzorg én de opleiding tot docent Omgangskunde. Daarnaast rondde ze al in 2009 een opleiding tot kindercoach af en volgde ze een training tot Kernvisiecoach. 

"Toen ik de training Kernvisie gedaan had, durfde ik echt de stap aan om mijn eigen praktijk te starten.” Jolanda begon met één dag in de week, maar breidde haar praktijk al snel uit naar twee dagen per week. Nu komen er regelmatig kinderen bij haar die via jeugdzorg worden verwezen voor een training in de Kernvisiemethode.

 

Kernvisiemethode


“De Kernvisie methode is ontwikkeld voor kinderen die een andere leerstijl hebben”, vertelt Jolanda. “Deze kinderen komen bij mij omdat ze bijvoorbeeld last hebben van faalangst, zich slecht kunnen concentreren en geen goede resultaten halen op school.”

De kinderen die gebaat zijn bij deze methode kunnen volgens Jolanda wel goed leren, maar niet op de manier waarop dat op school wordt aangeboden. “De informatie wordt op school op een bepaalde manier aangeboden, maar die past bij sommige kinderen niet goed.” Doordat de kinderen zolang hebben gefaald op school voor hun gevoel, merkt Jolanda dat ze op sociaal en emotioneel vlak ook ondersteuning kunnen gebruiken.

Tijdens de sessies krijgen de kinderen technieken aangereikt die zij kunnen gebruiken om de lesstof beter in zich op te nemen. Eén keer per drie weken komen kind en ouder één uur langs, de rest wordt thuis geoefend. Na 6 tot 8 sessies hebben de kinderen zich de methode eigen gemaakt en kunnen ze zelf weer verder.

Vaak is er al een behoorlijke achterstand op school en tijdens de Kernvisie training wordt er actief gewerkt aan het aanleren van een nieuwe methode om dingen aan te leren, waardoor het kind vooruit kan gaan bij vakken zoals rekenen, taal en spelling.

Jolanda legt uit hoe dat bijvoorbeeld bij spelling werkt. “Voor sommige kinderen werkt het niet om de spellingsregels uit het hoofd te leren en toe te passen. Daarom doen we dat bij de Kernvisie methode anders. We helpen het kind om een woord in het hoofd te zetten. Het kind ziet het woord dan in zijn of haar hoofd staan.”

Jolanda ziet dat kinderen met de Kernvisie methode met sprongen vooruit gaan. “Eén jongen ging met spelling van het niveau van groep 4 naar het niveau van groep 7 én kreeg veel meer plezier in lezen. Van zijn ouders hoorde ik dat hij ineens iedere dag uit zichzelf in een boek las.”

Veel van de kinderen die bij haar komen voor de Kernvisie methode merken in de bovenbouw van de basisschool dat ze moeite hebben met automatisering en daardoor vastlopen. “Door hun – vaak hoge – intelligentie hebben ze lang kunnen verbergen dat bijvoorbeeld de tafels niet geautomatiseerd zijn. Maar in groep 7 en 8 zie je dan dat ze helemaal vast lopen.”

Ouders die geïnteresseerd zijn in de Kernvisie methode raadt Jolanda het boek Krachtig anders leren van Wim Bouman aan. Bouman is coach en trainer en heeft de Kernvisie methode ontwikkeld. “De methode is ook voor leerkrachten in het onderwijs echt een aanrader.”

 

Ik leer leren


Een andere training die Jolanda aanbiedt is Ik leer leren. Dit is een training voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. “Sommige kinderen komen al in groep 7 of 8, maar ik merk dat de meeste deelnemers aan de training in de brugklas zitten. Dat is een moment waarop er meer van de kinderen verwacht wordt en waar duidelijk wordt dat er knelpunten zijn.”

In de training leren kinderen onder andere welke manier van leren bij hun past, hoe ze om kunnen gaan met faalangst, het plannen en organiseren van huiswerk en hoe je om kunt gaan met concentratie. Deze training volgen kinderen in groepjes van maximaal 4. “Sommige ouders hebben liever dat kinderen de training individueel volgen, dat kan uiteraard ook. De problematiek van sommige kinderen vraagt om een meer individuele aanpak. Maar, als het kan, dan biedt het volgen van de training in groepjes veel extra aan de kinderen. Juist als ze met elkaar zijn helpen ze elkaar en leren ze veel van elkaar. Er zijn al een heleboel groepsapps en vriendschappen uit ontstaan.”
 

Kies een specialisatie


Naast de trainingen Ik leer leren en de Kernvisie-methode, biedt Jolanda ook kindercoaching aan, voor kinderen die om wat voor reden dan ook niet lekker in hun vel zitten. “Hiervoor gebruik ik veel (creatieve) materialen, tafelopstellingen en bijvoorbeeld Kwaliteitenkaarten. Heel vaak weet ik van tevoren nog niet wat ik ga doen met een kind dat in mijn praktijk komt.” Toch merkt ze dat het prettig is als beginnend kindercoach om goed geschoold te zijn in een bepaalde methode, zoals de Kernvisie methode. “Dit geeft handvatten om mee te werken. Het is prettig als je een methode hebt om op terug te grijpen.”

 

Energie


Jolanda heeft er nog geen moment spijt van gehad dat ze haar eigen praktijk is begonnen. “Ik vind het ontzettend leuk om met de kinderen bezig te zijn en om hen te coachen.” Wat ze zo mooi vindt aan haar werk is dat kinderen leren ervaren dat fouten maken bijvoorbeeld helemaal niet erg is. “De kinderen krijgen steeds meer inzicht in zichzelf. Ze leren welke kwaliteiten ze hebben hoe ze deze op een positieve manier in kunnen zetten. Ik krijg er zelf echt energie van!”

Bekijk alle producten rondom het thema Faalangst in de webshop

Benieuwd naar de ervaringen van andere kindercoaches? Lees hier het verhaal van Willeke Rol over hoogbegaafde kinderen en Esther Vethman vertelt over haar hulp aan hooggevoelige tieners, een groep die het niet altijd makkelijk heeft in deze maatschappij.

 
  Maaike Verschuren     17-06-2020 14:15     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies