Inloggen


Inloggen Registreer
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

De boze ballon - Over bijblazen en opluchten De boze ballon - Over bijblazen en opluchten Boos is ze. En nog lang niet moe. Krijsend maakt zij elke avond duidelijk, dat ze echt niet van plan is om naar bed te gaan. Ze maakt er met haar acht jaar een hele show van. Alles wordt uit de kast gehaald om maar niet naar bed te hoeven. Twee uur later heeft zij haar lakens van het bed afgehaald, haar knuffels in een koffer gestopt en staat zij klaar om te vertrekken.
Haar ouders zijn ten einde raad. De stap naar een kindercoach is groot. Teleurstelling, frustratie en ommacht, dat het hen als weldenkende en liefdevolle ouders niet lukt om dochterlief rustig naar bed te brengen.

Een slimme meid is het, actief en leergierig. Zij slurpt het leven op. Maar die boze buien… nee, die vindt zij ook niet fijn. We doen een spelletje, zij tekent de boosheid en dan pak ik een ballon. Het is mijn laatste uit het pakje van emotieballonnen. “Toevallig” is het de rode, boze ballon.

We blazen alle boosheid in de ballon. Met grote ogen volgt zij het kleine boze gezicht, dat steeds groter wordt. Steeds meer boosheid wordt erbij geblazen. Ik knijp de ballon dicht en vraag haar wat we met de boosheid gaan doen. Ze kijkt triomfantelijk en trekt het tuutje met haar vingers open. Met veel herrie ontsnapt de boosheid uit de ballon. Ik trek een pijnlijk gezicht. Zij lacht. Ze geniet ervan.
 
Is dat het? Geniet zij er stiekem van om haar frustraties met veel herrie te uiten?
Maar wat zou er gebeuren als we steeds maar boosheid blijven toevoegen? Ik blaas en blaas en blaas. Zij houdt haar adem in en kijkt met grote ogen naar de steeds groter wordende boze ballon. PANG! Met een harde knal knapt de ballon en allebei schrikken we er toch van. Als we “boos” blijven bij blazen, gaat het dus een keertje fout! Ze ziet het: het is tijd om op een andere manier met de boosheid om te gaan. Maar hoe?

We maken een plan. Wat kun je doen, als je boze gedachten hebt? Samen verzinnen we andere manieren en maken we een EHBB-kistje, een Eerste Hulp Bij Boosheids-kistje.

Nu blaast zij thuis haar boosheid in een groene ballon. De lucht laat zij rustig ontsnappen naar buiten. Dat lucht op. En uit haar kistje kiest zij, wat zij op dat moment nodig heeft.

Over Anja van der Hoek
Anja van der Hoek werkt vanuit haar eigen praktijk ETNA Kindercoaching met kinderen en ouders.
Net als een vulkaan heeft ieder kind zijn eigen innerlijke kracht
Als een kind bang, boos, verdrietig of onzeker is, bekijkt Anja samen met hem/haar en de ouders, wat er nodig is, om die kracht weer terug te vinden. Als dat gelukt is, kunnen nieuwe uitdagingen met meer zelfvertrouwen worden aangegaan. Speels, creatief, positief en altijd afgestemd op de behoeften van het kind: dat is Anja's handelsmerk en werkwijze. 
Kijk voor meer informatie over Anja en over haar manier van werken op www.etnacoaching.nl

 
      20-10-2017 10:20     Reacties ( 3 )
Reacties (3)
 Ursula -  11-01-2018

Prachtig!

 Angelique -  23-10-2017

Geweldig hoe jij kinderen dingen in kan laten zien. Door het gebruik van zoiets simpels. Wij zijn blij met alles wat je onze meid al hebt geleerd

 Jos Molenhuis -  23-10-2017

Weer zo'n super idee van Anja. Wat gaaf om op zo'n creatieve manier kinderen te helpen zichzelf te ontdekken! Ik werk vanuit een basisschool heel graag met haar samen.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies