Inloggen


Inloggen Registreer
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Wie speelt, die leeft. Stel je het volgende tafereel eens voor: tien menselijke standbeelden, verspreid door de ruimte en tien paar handen die de levendig gevormde beeldhouwwerken betasten om vervolgens eenzelfde houding aan te nemen.
Als je per ongeluk naar binnen kijkt en dit ziet, zul je minimaal je wenkbrauwen optrekken. Wat speelt zich hier af? Wat is dit voor drama?

De standbeelden zijn wij, de deelnemers aan de workshop “Speelkind”. In deze workshop leert Irma Hartog ons kindercoaches, theatertechnieken aan, die een bijdrage kunnen leveren aan meer kracht en weerbaarheid bij kinderen.

Irma Hartog is naast auteur van het gelijknamige boek, ook kindercoach en van oorsprong actrice. Tegenwoordig is zij elke zondagavond te zien is als advocate Mariska Krijgsman in de spannende Tv-serie Smeris. In de workshop deelt zij haar tips en tricks. De deelnemers komen uit alle hoeken van het land en hier koppelt zij meteen de eerste oefening aan: ”De vloer is Nederland. Ga maar staan op de plek, waar jij vandaan komt en vertel, waarom jouw woonplaats zo mooi is.”

De maangroet om ons lijf lekker los te maken.
Briesen, zuchten en al roepend een bal overgooien om onze stem op te warmen.
En ademhalingsoefeningen om jezelf tot rust te brengen (“Theebladeren zinken…”)
Enigszins onwennig gaan wij aan de slag.
Maar het lukt Irma met haar bevlogenheid en enthousiaste manier van lesgeven om iedereen in beweging te krijgen. “Wie speelt, die leeft,” aldus Irma.

En dan gaan we ook echt de vloer op.
“Stel jezelf voor aan de hand van een anekdote uit jouw leven, vergezeld van een geheime opdracht.”  We lachen om degene, die heimelijk verliefd is op een medecursist en de dame, die probeert te verbloemen, dat zij te veel wijn op heeft.

Tijdens het uitvoeren van de laatste opdracht, waarbij we in drietallen een scène mogen bedenken rondom een foto, komt de creativiteit in de groep echt los. Een onverwacht gesprek in de voetbalkantine, een bizar roeitochtje en een vermeende terroristische actie op het schoolplein worden binnen enkele minuten dramatisch en vol overgave gespeeld ten overstaan van de rest van de groep.
In de loop van de middag vertrekt iedereen met een “leeg” gespeeld hoofd, maar vol goede spelideeën weer terug naar alle hoeken van het land.

Weerbaar maken, in je eigen kracht gaan staan, angst overwinnen en vertrouwen leren krijgen in je eigen lijf, zijn thema’s, waar een kindercoach in de praktijk veel en graag mee werkt. En wat is er nou heerlijker dan dat al spelend te kunnen doen?
Met bijna ieder kind, dat mijn blokhut binnenkomt met een coachvraag, oefen ik een stevige houding en een rustige ademhaling. Heerlijk om te doen en zo helpend!
Maar wat ik nu, na deze workshop, ook vaak doe, is de held-oefening: vlak voordat je iets spannends moet doen, concentreer je je op een persoonlijke held of heldin. Door volledig in de huid te kruipen van jouw held, kan deze jou er gewoon doorheen helpen! Zo heeft Lieke Martens al een meisje van 14 geholpen bij haar faalangst tijdens toetsen, maar ook gewoon klasgenoten doen het goed. Door te gaan lopen, staan en praten als hun idool, zijn al heel wat kinderen sterker geworden.

Nee, een beetje toneel of drama in de kindercoachpraktijk, is niet eng.
Het Oudgriekse drama betekent gewoon “handelen, doen”
En dat past dan weer prima bij het motto ETNA Kindercoaching:” Ontdek je innerlijke kracht door te DOEN!”
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Informatie over de volgende training Speelkind vind je hier

      20-02-2018 10:03     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies