Is dat RAAR?
Is dat Raar? is de juniorversie van het bekende spel Een Steekje Los. Spelenderwijs gaan kinderen rondom verschillende thema's in gesprek. Het doel van het (zeer uitgebreide) spel is om het taboe op (psychische) kwetsbaarheid aan te pakken.
Semmie organiseert ook trainingen over Is dat RAAR? voor leerkrachten (met complete leerlijn!) en voor jeugdzorgprofessionals met SKJ-accreditatie. Bekijk hier alle trainingen.
Normaliseren en verbinden
Is dat RAAR? onderscheidt zich van andere spellen, doordat het gericht is op verbinding. Door spelenderwijs met elkaar in gesprek te gaan leren kinderen elkaar en zichzelf beter te begrijpen. Het biedt een laagdrempelige opening naar een open gesprek over vooroordelen en psychische gezondheid.
Is dat RAAR? kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan het normaliseren van psychische beperkingen en verbindend werken.
Het spel is zeer flexibel en aan te passen aan de situatie en omvang van de groep deelnemers. Zo kun je het spel met 2 personen spelen, maar zijn er ook spelvormen grote groepen (meer dan 40 personen). De spelvormen staan beschreven in de handleiding.
Voor welke kinderen is Is dat RAAR? geschikt?
Is dat RAAR? is een spel dat voor alle kinderen (met en zonder psychische beperking) geschikt is. Het spel is uitgebreid getest door kinderen uit de doelgroep, zodat er een spel is ontstaan waar kinderen niet alleen van leren, maar ook echt plezier aan beleven.
Is dat RAAR? is bijvoorbeeld geschikt voor:
• Alle kinderen op school
• Alle kinderen op de BSO
• Kinderen met een psychische beperking
• Kinderen in een therapiesetting
• Kinderen die een broertje of zusje hebben met een ziekte
• Kinderen die een vader of moeder hebben met een ziekte of beperking
Wie kan Is dat RAAR? inzetten?
• Leerkrachten (groep 4 tot en met 8)
• Docenten (brugklas)
• Kindercoaches
• Ouders
• Sociaal werkers (bijvoorbeeld in een wijkteam)
• Zorgprofessionals
Tip: Kinderen die bekend zijn met het spel, kunnen het spel ook zonder volwassen spelleider spelen!
Is dat RAAR? in het kort
Je kunt het bordspel spelen met 2 tot 6 personen maar er zitten ook spelvormen bij voor grote groepen.
Per thema is er een los stuk van het spelbord, zodat je zelf een keuze uit de thema’s kunt maken. De thema’s zijn: gezondheid, hulp, thuis, dromen, startbord, vrienden, vrije tijd, school en familie.
Ieder thema kan aan bod komen door een vraag, een stelling, een foto, tekenen of uitbeelden, een quiz, een doe-opdracht of een levenskaart.
Uitvoering: wat zit er in de doos van Is dat RAAR?
- 9 speelborden
- 6 pionnen
- 385 opdrachtkaarten
- 162 complimunten
- 6 categoriekaarten
- Snelregels
- luistervragen
- 1 dobbelsteen
- 1 zandloper
- 1 kladblok met potlood
- spelregels
Training jeugdprofessionals
Het spel kan prima gespeeld worden zonder het volgen van een training. Toch kan het zo zijn dat jouw specifieke doelgroep, organisatie en/of werkwijze om maatwerk vraagt. Daarom organiseert Semmie trainingen (zowel op open inschrijving als incompany)
Maar het kan wel zijn dat jouw specifieke doelgroep, organisatie en jouw/ jullie wijze van werken maatwerk betreft. Daarom worden er trainingen aangeboden op open inschrijving en in company.
In deze training leer je de achtergronden van het spelen rondom stigma. We kijken welke specifieke kenmerken jouw doelgroep heeft en welk effect dat kan hebben als je aan de slag gaat met Is dat RAAR?
Je leert het spel echt goed kennen zodat je je comfortabel voelt bij de inzet. Je leert verschillende werkvormen wat je flexibel maakt en die je natuurlijk ook op andere momenten kunt gebruiken.
De training wordt verzorgt door een professionele trainers die betrokken zijn geweest bij het hele ontwikkeltraject van Is dat RAAR?.
Neem voor verdere informatie contact op via training@semmie.net of bekijk
hier alle trainingen.
Over de ontwikkeling van Is dat RAAR?
Is dat RAAR? is niet zomaar een spontaan bedacht spel. Het is een spel dat op initiatief van Stichting De Bagagedrager is ontwikkeld en mede mogelijk is gemaakt door fondsen zoals Kinderpostzegels, Innovatiefonds Zorgverzekeraars, Agis Innovatiefonds, Bureau Herstel, Samen Sterk zonder Stigma, Socialrun, Nationale Jeugdraad en Kids4Dreams.
Semmie heeft onderdeel uitgemaakt van de projectgroep. Tijdens de ontwikkeling is het spel in alle fases landelijk getest binnen en buiten de jeugdzorg maar altijd met kinderen. Dus heel veel kinderen hebben over iedere vraag, zin of opdracht al iets mogen vinden of zeggen. Het is dus echt een spel dat al spelend is ontwikkeld door kinderen, zorgprofessionals, ouders en vrijwilligers.
Bekijk hier alle materialen in het thema Emotie en gevoel
Bekijk hier alle materialen in het thema KOPP/ Stigma
Bekijk hier alle materialen in het thema Sociale vaardigheden
Leeftijd: 7-13 jaar
Spelduur: 20-60 minuten (afhankelijk van gekozen spelvorm)
Aantal spelers: 2 tot 48 personen (afhankelijk van gekozen spelvorm)