Inloggen


Inloggen Registreer
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

De overgang Het ging zo goed op de basisschool. De leerkrachten wisten wat ze nodig had, de klas kon er wel een beetje rekening mee houden en met een beetje begeleiding kon ze onverwachte situaties best aan. Het was een bewuste keuze, Lara ging het halen. De brugklas op een reguliere school.

En nu is het bijna Pasen, de wereld ziet er anders uit dan een jaar geleden. De flinke, vrolijke Lara is veranderd in een stil meisje dat de tranen hoog heeft zitten. Moe komt ze uit school, haar cijfers houden niet over en het maken van haar huiswerk is inmiddels een project voor het hele gezin.

Herkenbaar? Er zijn meer kinderen zoals Lara. Met Passend Onderwijs 4 jaar goed op gang, beginnen de eerste effecten zichtbaar te zijn. Veel basisscholen zijn er in geslaagd om het aantal verwijzingen naar SO en SBO te laten dalen, en meer kinderen in het reguliere onderwijs te houden.

Bij de overgang naar het Voortgezet Onderwijs vallen sommige kinderen door de mand. Het woordenboek omschrijft “overgang” als een verandering en dat is precies wat het is. Ik bedoel de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs en de grote verandering die dit met zich mee brengt. Dit geldt voor alle aanstaande brugklassers, maar specifiek voor die leerlingen met een ondersteuningsbehoefte in het autistisch spectrum.

Voor deze groep leerlingen is het wennen aan een nieuwe situatie geen eenvoudige opgave. Er is veel aanvullende begeleiding nodig om deze leerlingen te ondersteunen bij de overstap naar het VO. Ik zie regelmatig dat het VO graag wil kijken hoe het met een leerling gaat, en dat eventuele begeleiding pas rond de herfstvakantie op gang komt. Ik pleit ervoor om deze leerlingen vanaf het eerste begin te begeleiden, liefst groepsgewijs zodat ze ook van elkaar kunnen leren. Bovendien is er in een groep ruimte voor ‘normalisatie’, het is goed om te zien dat er meer leerlingen zijn die net als jij zijn. In mijn praktijk begeleid ik met regelmaat kinderen, die vastgelopen zijn in de brugklas.

Ik gebruik van allerlei materialen bij deze begeleiding. De gezinsfiguren bieden veel mogelijkheden. Met Lara heb ik ze gebruikt om sociale situaties op te stellen, zodat ze er van een afstandje naar kon kijken en zelf kon bedenken wat er eigenlijk gebeurde en hoe het ook had gekund.

Ik haal ook veel nuttige informatie uit het Het handboek Overprikkeling voorkomen. Het biedt  vaardigheden en technieken voor (jong) volwassenen met ASS en / of ADHD. Het richt zich qua taalgebruik op een oudere leeftijdsgroep, maar de werkvormen en oefeningen zijn ook goed bruikbaar voor brugklassers, zeker in havo en vwo. De bijlagen en oefeningen zijn echt gericht op ASS en/ of ADHD, maar deel 1 is handig voor iedereen die snel overprikkeld is.

Ik geloof er echt in, groepsgewijze begeleiding voor deze leerlingen, maar kom het nog niet veel tegen. Welke VO scholen hebben hier ervaring mee? Ik hoor het graag!

Over Jeanet Vroom- Kasper
Jeanet is coach en onderwijskundige. Voor het samenwerkingsverband POBV zit ze in de Commissie van Toelating en Plaatsing en ze is toezichthouder bij schoolvereniging IRIS VCO.
Ze heeft een passie voor het vinden van dátgene dat mensen in staat stelt om zelf weer verder te gaan met hun leven en coacht daarom volwassenen en kinderen in haar praktijk GroeienderWijs.
Naast haar werk is ze met hart en ziel moeder van 3 kinderen en houdt ze van lezen, haken, wandelen, shoppen (tassen!) en lekker eten met haar man. Verder doet ze aan vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis.
      08-05-2018 15:58     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies