nl
Inloggen


Inloggen Registreer
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Filosoferen en Sinterklaas ‘Dus als ik in de zomer pepernoten bak is Sinterklaas begonnen?’
‘Neee..!’ schreeuwen 25 monden eensgezind door de klas.
 
Maar wanneer dan wel? Wanneer begint Sinterklaas? Als kleuterjuf kan Sinterklaas niet laat genoeg beginnen. Want waar het hart van vol is…, tja, dan kun je wel raden hoe het klinkt. En hoe dat na  een dag voelt.
 
Maar volle harten betekent ook glinsterende ogen, kindergeluk en verwondering. En daar kun je natuurlijk nooit genoeg van krijgen! Daarom gebruik ik die overlopende monden liever om de gedachten te ordenen. Om woorden te geven aan de vurige verlangens en intense gevoelens.
 
Zo zaten wij al ruim voor zijn voet-aan-wal in de kring te filosoferen. Over zijn begin. Over wat hij aan het doen is op die boot. Hoe zou hij zich voelen? Ik deed ze de denkpose voor. Een krachtig beeld hoor, 25 diep denkende kleuters! Ze merkten dat er geen eenduidig antwoord was. Dat het oké is om niet alles zeker te weten. Ze voelden dat ze los mochten gaan en dat alles eruit mocht.
 
Na het diep denken gingen we los in de verbeelding. In de kring bewogen ze zich als Sinterklaas op de boot. ‘O, hij vindt het toch wel spannend!’, de ogen gingen op frons en de bibbers kwamen tevoorschijn. ‘Maar hij heeft er ook zo’n zin in’, de gezichten bloeiden op en ze liepen lachend rond.
 
Filosoferen helpt ordenen en verwoorden wat toch al aanwezig is. De vragen op de praatplaatjes en de praatprikkels sturen volop en geven me volop inspiratie om nog weken door te kunnen. Een paar minuten is al genoeg en geeft rust. Voor even dan. Want hé, het is natuurlijk wel Sinterklaastijd. En ja. Het is begonnen. Al lang. Geef je er maar aan over.
 
Matty is Montessori-leerkracht, moeder (2011 en 2013), eigenaar van Glundercompany en spelletjesbedenker van Schatgravers. Ze is verliefd op haar leven, haar liefjes en haar werk. Ze heeft een gave voor het vinden van klein geluk en bijna altijd bezig met het waarmaken van haar dromen.
      20-11-2017 12:04     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.