nl
Inloggen


Inloggen Registreer
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Sinterklaas labelt alleen de kadootjes

Door een foutje in de nieuwsbrief, komt u wellicht op deze pagina terecht terwijl u op zoek bent naar het PUBERPAKKET. Via deze link komt u alsnog bij het PUBERPAKKET. Excuus voor het ongemak. 

Wij houden in Nederland van gewone mensen,
die het normaliter goed doen bij onze gestandaardiseerde CITO toetsen en later van hun modaal salaris een gemiddeld gezin van 1,7 kinderen in een standaard rijtjeshuis prima kunnen onderhouden. Ons onderwijs maakt daarom graag gebruik van standaard leermethodes waarmee het gemiddelde kind prima alle basisvaardigheden kan leren. Daarom is het voor de juffen en meesters erg fijn als alle kinderen zo veel mogelijk normaal zijn.

Helaas hebben kinderen de neiging als unieke persoonlijkheden geboren te worden...

Is een kind anders dan anderen? Dan zal hij het op school misschien niet zo heel goed doen. School is dan ook vaak de eerste die zich afvraagt...


Wat is er mis met dit kind?Gelukkig is er dan het zorgteam die het kind gaat helpen met passend onderwijs. Het wordt aan een riedel tests onderworpen om uit te zoeken wat nou precies het probleem is. Juf krijgt nascholing en een dik pakket aan instructies over aangepaste lesmethodes en het kind krijgt als dank voor alle moeite een gezellig labeltje mee naar huis:
 • wil maar niet leren lezen - waarschijnlijk dyslexie,
 • moeite met sociale omgangsvormen - problemen binnen het autistisch spectrum,
 • wel erg druk soms - wellicht ook ADHD?

Een unieke persoonlijkheid is misschien leuk voor later, maar nu nog even niet!

Wat hebben deze labels nou met Sinterklaas te maken?

Helaas kun je niet alleen tijdens schooluren dyslectisch zijn. Of autistisch. Of hyperactief. Was het maar waar!

Als het label terecht is (want dat hoeft niet altijd het geval te zijn, maar dit terzijde), dan zal ook iedereen thuis, op de naschoolse opvang, op de sportclub, de muziekvereniging en elders rekening moeten houden met het feit dat dit kind op een andere manier met de wereld omgaat dan wat de omgeving gewoon vindt. Ferme afspraken, strakke regels, extra thuiswerk en als pleister op de zere wonde natuurlijk ook een hele grote dosis liefde en acceptatie.

En dat geldt ook voor het vieren van Sinterklaas, want als je dit normaal wilt blijven vieren...


Gedichten voorlezen met dyslexie


Gedichten talent Iedere klas heeft kinderen die zich met behulp van extra lees- en schrijflessen door de AVI niveaus heen worstelen en kinderen met een talent voor taal die voorlezen met gevoel en moeiteloos gedichten schrijven. Een gedicht heeft ritme en rijm en komt het beste tot zijn recht als je dit op de juiste manier voorleest.

Je voelt de bui waarschijnlijk al hangen...

De dyslecten zien huizenhoog op tegen het Sinterklaasfeest. Wat hen betreft: afschaffen dat feest en NOOIT meer vieren! 

Ten eerste wordt van hen verwacht dat zij een gedicht schrijven. Dat is nog tot daar aantoe. Met een online gedichtengenerator of hulp van een goede vriend kom je tenslotte een heel eind.

Maar dan het moment waarop zij een gedicht zelf moeten voorlezen...
Dat voorlezen met gevoel gaat ze namelijk echt niet lukken. Ze zullen woorden verhaspelen, woorden overslaan. Het zal onbeholpen klinken. En ondertussen voelen ze vanuit d'een of andere hoek de teleurstelling dat die rijmelarij kunsten niet tot hun recht komen...


Een ADHD'er op zijn beurt laten wachten

Nog zo eentje: ADHD wordt vooral gekenmerkt door een gebrek aan concentratie en impulsief handelen. Actie alsjeblieft! Want als je te lang stil moet zitten, dan kan je niet anders dan gaan friemelen, wiebelen, opstaan en bewegen.


Daar zit je dan met de klas gezellig in een kring; twee of drie leerlingen met ADHD. Om de beurt mag iedereen een kadootje - prachtig vermomd als surprise en waarschijnlijk ook weer dat gedicht. Iedereen kijkt aandachtig toe terwijl de gelukkige ontvanger haar surprise onderzoekt en we roepen om het hardst "Ooh" en "Aah" en "Jeetje, wat is het allemaal knap gemaakt!"

ADHD-leerling verveelt zich ondertussen te pletter: "Ja, nu weten we het wel. Schiet eens op! Ben ik inmiddels aan de beurt?" Hardop als hij nog wat kleiner is. Een wat oudere leerling heeft inmiddels door schade en schande geleerd dat je beter je mond kunt houden als je de stemming niet wilt verpesten. Totdat het koordje knapt en het impulsieve gedrag al maaiend en graaiend de situatie overneemt...


Verras eens een autist

Jaaa! Doe fijn iets onverwachts en kijk dan wat er gebeurt. Oeps, foutje!
 

Voor kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum is het traditionele Sinterklaasfeest misschien nog wel het meest ellendig van iedereen. Almaar onverwachte verrassingen. Van geen enkele dag weet je meer zeker dat deze gewoon normaal zal verlopen. En wij kunnen ons dat misschien niet voorstellen, maar een autist wordt hier gewoon ontzettend angstig van. Ouders zien er - met deze kinderen - ieder jaar dan ook huizenhoog tegenop.

Het is dan ook niet zomaar een dagje feest. Nee, het begint al met de intocht. Straten en winkels worden anders opgetuigd. Er lopen vreemde mannen in malle pakken over straat die zomaar ineens een handvol pepernoten naar je toe kunnen gooien. Je moet een schoen zetten en dan is het maar afwachten wat je daar 's ochtends in terugvindt. Zelfs de school staat op z'n kop met speciale Sint themalessen, extra schoenen en die baardige man op bezoek. Het duurt wel drie ellendige weken lang voor het normale dagritme weer terugkomt.


Van de Sint hoeft dit allemaal echt niet!

Lieve mensen, het Sinterklaasfeest hoort een feest te zijn voor iedereen: lang, kort, dik, dun, jong, oud, normaal of abnormaal - eh... ik bedoel natuurlijk UNIEK.

Er zijn een heleboel manieren waarop je zijn feest kan vieren. Doe dus jezelf een plezier en organiseer een feest dat past bij jezelf èn de kinderen. Dan doe je de goedheiligman ook een plezier, want Sinterklaas labelt namelijk geen kinderen.


Sinterklaas labelt alleen de kadootjes!

Althans, dat doet hij in elk geval wanneer je zijn feest viert met het Sinterklaas Surprisespel. Hiermee weet je zeker dat het voor iedereen leuk wordt:

 • Dyslecten hoeven geen gedichten te schrijven of voor te lezen.
  Gedichten zijn namelijk vervangen door opdrachtkaarten met hierop een plaatje. Het plaatje is de opdracht. Dat hoef je een dyslect maar één keer uit te leggen: daarna kan hij alle plaatjes zelf 'lezen'!
 • ADHD'ers hoeven niet langer op hun beurt te wachten.
  Surprises zijn vervangen door surprisespelletjes. Korte spelletjes houden de vaart in de avond. Bovendien doe je die met elkaar, zodat niemand het gevoel heeft op zijn beurt te moeten wachten.
 • Autisten weten precies wat ze tijdens de viering kunnen verwachten.
  Oké, dit vereist iets meer aandacht. Je zult namelijk samen met hen vooraf een aantal afspraken moeten maken: hoeveel kadootjes er voor iedereen zijn, wat zij zullen krijgen en welke spelletjes jullie samen gaan spelen. Lees daarom ook: Hoe vier je Sinterklaas met autistische kinderen (inclusief de reacties!)

Maar ook normale kinderen zullen een supergezellig feest hebben!

Waarbij je bovendien in minder dan een uur klaar bent met alles voorbereiden. Wat wil je nog meer?

Hele fijne Sinterklaastijd!

Patricia Ritsema van Eck


Patricia Ritsema van Eck is de bedenker van het Sinterklaas Surprisespel en het spel Kerst met Ballen. Als de feestdagen weer voorbij zijn, coacht zij 'rechtsbreinige' jongeren op een democratische school en ontwikkelt zij materialen voor beelddenkers. Speciaal voor de abonnees van Semmie Sprekend Spel staan er op haar website een aantal spelletjes klaar. Deze rekenspelletjes, tekenspelletjes en co:operatieve kringspellen in het thema Sinterklaas kun je hier downloaden: http://www.sinterklaassurprisespel.nl/spelletjes/semmie-sprekend-spel-abonnees.

De illustraties bij het Sinterklaas Surprisespel en in deze blog zijn geregeld door Margriet Darwinkel van Happy Family Life. Haar motto: "Een gelukkig gezin loont!" Voor kinderen die overmatig last van stress hebben in deze Sinterklaasperiode kan Margriet's CD Heerlijk Ontspannen Lekker Slapen een uitkomst zijn (verkrijgbaar in de webshop van Semmie Sprekend Spel).


  Patricia Ritsema van Eck     20-11-2017 11:51     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.